Triggerpointbehandeling en dry-needling

Op een dag kwam een patiënte op de praktijk met de mededeling: “Marc--je moet me helpen--de orthopaedisch chirurg zegt dat ik een nek-hernia heb”. Pfff--dat is geen mooie diagnose met heel veel consequenties. Maar de diagnose is wat mij betreft pas zeker wanneer ikzelf ook het onderzoek heb gedaan en het hele verhaal heb gehoord.

In haar voorgeschiedenis zat weinig historie met nekklachten. Iets wat je wel verwacht bij een nekhernia. Of een trauma. Maar nee--dit was niet aanwezig. De testen die positief behoren te zijn bij een nekhernia als eerste gechecked--geen afwijkingen te vinden. Wat op de voorgrond stond was een nare en zeer prominent aanwezige uitstraling in haar linkerarm. Naar 3 vingers. Dit is niet gebruikelijk bij een hernia, tenzij er meerdere herniaʼs aanwezig zijn.

Een ander mogelijke oorzaak voor tintelingen zijn triggerpoints. Al snel bleek mij dat er sprake was van triggerpoints tussen het schouderblad en de wervelkolom. Er bestaan vele boeken met de uitstralingspatronen--bij controle bleek dat ze inderdaad dezelfde uitstraling ervoer bij druk op het triggerpoint. Tijdens het zoeken in de spier, waar direct een strengvorming voelbaar was, kwamen we op het triggerpoint vanwaar de uitstraling direct voelbaar was. En het belangrijkste was: ze herkende de uitstraling meteen! De pijnen waren zó hevig dat ze een morfine-preparaat moest slikken. Ze kon niet werken, kon niet slapen van de pijn. Na een 6-tal behandelingen was de pijn al voor meer dan 70% gedaald. In 10 behandelingen waren alle klachten verdwenen en kon ze weer voor 100% belasten. Eén van de vele praktijkvoorbeelden van een succesvolle behandeling van triggerpoints.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een geïrriteerde plek in een spierstreng. Deze streng kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk of ongewone belasting, maar het kan ook ontstaan door langdurige belasting waardoor er overbelasting ontstaat. In de spier ontstaat een streng die hard aanvoelt en waarvan er een dysbalans is ontstaan tussen aanvoer en afvoer. De spierstreng is sneller vermoeid/uitgeput, spant uit zichzelf de hele tijd een beetje aan en wanneer de overbelasting aanhoudt kan er een triggerpoint in de spierstreng ontstaan. Dit triggerpoint geeft uitstraling--een reactie die via het ruggemerg loopt. Een tinteling of naar/zwaar gevoel in een gebied die op het eerste gezicht helemaal niets te maken heeft met de veroorzaker.

Een ander voorbeeld dat we vaak in de praktijk tegenkomen is hoofdpijn. Hoofdpijn is een klacht die in de medische wereld niet altijd gemakkelijk verklaard kan worden. Triggerpoints kunnen gemakkelijk uitstraling naar het hoofd geven vanuit de nekschouderspieren met als gevolg: hoofdpijn.

Enige tijd geleden kwam een jongedame op de praktijk met forse hoofdpijn. Op een score tussen 0 en 10 (waarbij 0=geen pijn, 10=ondraaglijke pijn) scoorde ze een 9. Ze was al voor diverse onderzoeken geweest, naar de fysiotherapie die haar gemasseerd had (wat uiteindelijk een toename van de klachten veroorzaakte door nogmaals irritatie van de spierstreng) zonder resultaat. De hoofdpijn werd erger en uiteindelijk kwam ze bij ons. Tijdens onderzoek bleek dat de triggerpoints zo vergaand geïrriteerd waren dat ze continue prikkels naar het hoofd gaven. Alleen gedoseerde druk op het triggerpoint tesamen met rekoefeningen gaf binnen een aantal behandelingen al resultaat. Na 6 behandelingen was ze volledig klachtenvrij. Gelukkig had ze de klacht nog maar kortdurend. De ervaring leert dat wanneer een triggerpoint langer aanwezig is, het ook langer duurt voordat het triggerpoint verdwijnt.

therapie behandelbank2

Het triggerpoint kan op diverse manieren worden behandeld. Door middel van gedoseerde druk, maar ook met dry-needling. Dry-needling is een vrij nieuwe behandelmethode waarbij er met een dunne acupunctuurnaald in het triggerpoint geprikt wordt (niet verwarren met de “klassieke acupunctuur”. Het gaat bij dry-needling om een mechanische reactie van de spierstreng). Wanneer de naald het triggerpoint raakt ontstaat er een korte, krachtige aanspanning van de spierstreng (de zogenaamde “local twitch response”). Er wordt niets ingespoten. De acupunctuurnaald is niet hol en kan geen vloeistof bevatten. Hierna zal er een versterkte ontspanning in de spier ontstaan, waarna de lokale chemie zich kan herstellen. De lokale doorbloeding wordt weer gestimuleerd waardoor alle processen gemakkelijker kunnen verlopen. Hierdoor krijgt het triggerpoint de kans te herstellen en te verdwijnen. Ik plaats nog wel een kanttekening: het triggerpoint is vaak ontstaan door langdurige (milde) overbelasting. Ook deze factor zal uitgeplozen moeten worden om te voorkomen dat de klachten weer terug komen. Daarnaast zullen er rekoefeningen gegeven worden om de spier op te rekken en minder spanning in de spierstreng te creëren. Ook dit heeft een gunstig effect op het triggerpoint.

Hoe voelt dry-needling?

triggerpoint dryneedling largeDeze vraag wordt vaak gesteld. Het inbrengen van de naald gaat zo snel dat het bijna niet wordt waargenomen. Op het moment dat het triggerpoint genaderd wordt gaat de spier in meer of mindere mate aanspannen. Dat voelt als een schokje, soms als een krachtige aanspanning. Tijdens de aanspanning kan ook de (bekende) uitstraling gevoeld worden. De naald wordt op en neer bewogen zodat er zoveel mogelijk triggerpoints kunnen verdwijnen. Soms voelt de patiënt bij het inbrengen van de naald een scherp gevoel. Dit is het gevolg van het aanraken van een huidzenuwtje. Dit is niet nodig. De naald zal direct weer verwijderd worden en op een naburige plek opnieuw ingebracht worden. De naald kan 1 á 2 maal gebruikt worden. Er wordt tijdens de behandeling zo steriel mogelijk gewerkt. De naaldjes zitten in een kokertje en worden niet met de hand aangeraakt. Na de behandeling voelt de spier beurs aan, alsof er heel veel arbeid verricht is. Spierpijngevoel. Of het gevoel van een blauwe plek. Heel soms ontstaat er daadwerkelijk ook een blauw plekje omdat er een bloedvaatje geraakt is. Het beurse gevoel blijft tot maximaal een dag of 2 aanhouden. Hierna treedt er duidelijke verbetering in. De pijn neemt af, de kracht en coördinatie nemen toe.

Dry-needling valt onder reguliere fysiotherapie. Dus wanneer u aanvullend verzekerd bent kunt in aanmerking komen voor behandeling met dry-needling. Hieronder volgen 2 lijstjes met hoe triggerpoints zich uiten (wat u voelt) en wat de oorzaken en onderhoudende factoren zijn:

Hoe uiten triggerpoints zich?

  • pijnlijk en/of stijf gevoel in de spier zelf (lokaal) of uitstraling naar een andere lokatie
  • bewegingsbeperking in de aangrenzende gewrichten
  • verminderde kracht en coördinatie in de spieren
  • door de pijn heb je de neiging anders te gaan bewegen, waardoor mogelijk op andere lokaties ook problemen of pijn ontstaat
  • hoofdpijn, duizeligheid, algeheel onwel bevinden

Hoe ontstaan triggerpoints?

  • acuut: bijvoorbeeld verkeerde beweging (“in de nek schieten”) of een ongeval
  • chronisch: door langdurige overbelasting van bepaalde spieren (bv muisgebruik) of een verkeerde houding
  • beschadiging van weefsel zoals bijvoorbeeld bij een hernia, meniscusletsel of spierscheuring
  • psychologische onbalans (stress, depressie)
  • etc