Flexchair®

De Flexchair® is een onderzoeks- en trainingsunit voor mensen met (chronische) lage rugklachten. De unit bestaat uit een kruk met 2 beweegbare punten. Eéntje onder de zitting om het kantelen van het bekken mogelijk te maken en één net boven de grond (op de grondplaat).

Met deze kruk is het mogelijk inzichtelijk te maken waar een patiënt of ander “slachtoffer” minder sturing heeft in het gebied van het bekken en de lage rug. In het dagelijks leven zijn we geneigd te veel onze zogenaamde “globale spieren” te gebruiken. Dit zijn spieren die kortdurend kracht moeten en kunnen leveren, maar niet de hele dag een klein beetje. Wanneer we deze globale spieren gebruiken om onze houding te handhaven zullen ze snel uitgeput en daardoor overbelast raken. Dat betekent pijn. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk “triggerpoints” ontstaan.

Voorheen waren we geneigd als fysiotherapeuten en manueel therapeuten alleen maar naar de pijn te kijken. Tegenwoordig proberen we wat verder te kijken. Uit de literatuur blijkt dat heel veel lage rugklachten te wijten zijn aan onvoldoende sturing van de spieren in het bekkengebied en de lage rug.

therapie flexchairMet de Flexchair® kunnen we inzichtelijk maken wáár er onvoldoende sturing aanwezig is. Zodra we dat weten kan er specifiek getraind worden, waardoor de coördinatie in de lage rug (maar ook daarboven) toeneemt, mensen minder pijnklachten krijgen en beter belastbaar worden.

Intussen werken we al langere tijd met de Flexchair® in onze praktijk en de resultaten zijn erg positief. Het is een uitdagende manier van trainen (voor jong én oud), er is directe visuele feedback via de computer en data wordt verzameld, waardoor snel inzichtelijk kan worden gemaakt hoe de voortgang is (ook wordt er informatie verzameld voor wetenschappelijk onderzoek).

De Flexchair® is ook voor (top)sporters die intussen in de sportschool alle krachttraining hebben gedaan die mogelijk was, maar uiteindelijk geen oplossing geeft. Denk aan schaatsers die instabiel in de onderrug zijn. Hierdoor is het onmogelijk in goede balans boven het te belasten been te blijven. Hierdoor zullen prestaties verminderen omdat er veel kracht verloren gaat in het stabiliseren van het been. Deze kracht kan beter gebruikt worden wanneer er meer balans in de onderrug/het bekken bestaat.

Nieuwsgierig? Laat een analyse maken door één van onze professionele fysiotherapeuten. De score die de test laat zien, samen met de analyse die de fysiotherapeut maakt, laat zien hoe de balans en sturing/coördinatie in uw onderrug is. Hierdoor krijgt u meer inzicht waarom er (nog steeds) klachten in uw rug aanwezig zijn.